četrtek, 30. november 2023

NOVEMBER 2022 - VEČSTANOVANJSKI OBJEKTI

 • EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV OD 19. DO 27. NOVEMBRA 2022
 • ELEKTRONSKI RAČUN - eRAČUN
 • KOMUNALA.INFO
 • ZAŠČITA VODOMEROV PRED ZMRZALJO
 • KORISTNE INFORMACIJE

 

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV OD 19. DO 27. NOVEMBRA 2022

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Pod vodstvom lokalnih in regionalnih javnih oblasti združujemo vse vrste drugih - državljane, šole, podjetja, nevladne organizacije, združenja, ki organizirajo dejavnosti za ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov. Kot vsako leto, bomo tudi letos sodelovali z aktivnostmi ozaveščanja. ETZO letos v ospredje postavlja tekstil! Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

 

V ta namen bo javno komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina d.o.o. skupaj s Centrom ponovne uporabe d.o.o., so.p. izvedlo predstavitev in prikaz postopkov ponovne uporabe in pripravo na ponovno uporabo. Podali bomo tudi nasvete, kako lahko z manjšimi koraki pripomoremo k zmanjševanju količin odvrženega tekstila ter podali nasvete in ideje, kako lahko sami s preprostimi triki predelamo oblačila ter predstavili »reuse« izdelke Centra ponovne uporabe d.o.o., so.p.

 

OBČINA BISTRICA OB SOTLI 21.11.2022 09.00 - 11.00 Pred Kulturnim domom Bistrica ob Sotli
OBČINA KOZJE 21.11.2022 12.00 - 14.00 Pred občinsko stavbo Kozje
OBČINA PODČETRTEK 22.11.2022 09.00 - 11.00 Tuš center Podčetrtek
OBČINA ŠMARJE PRI JELŠAH 22.11.2022 12.00 - 14.00 Ploščad pred kulturnim domom Šmarje pri Jelšah
OBČINA ROGAŠKA SLATINA 23.11.2022 09.00 - 11.00 Evropska ploščad Rogaška Slatina
OBČINA ROGATEC 23.11.2022 12.00 - 14.00 Mercator center  Rogatec

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

 

ELEKTRONSKI RAČUN - eRAČUN

Na e-račune se lahko prijavite preko:

Prijava v spletno banko je možna elektronsko, preko vaše spletne banke ali preko spletnega portala Komunala.info. Za prijavo preko elektronske oziroma spletne banke potrebujete zraven osebnih podatkov še trinajstmestno sklicno številko, ki jo najdete v šesti vrstici na desni strani našega računa. Navodila za prijavo na e-račun najdete na spletni strani svoje banke, saj se glede na banko razlikujejo.

Prijava preko Komunala.Info  poteka z registracijo v spletni portal Komunala.info in v možnosti "Prijava na e-račun" kjer spremenite svoje nastavitve za prejemanje e-računov in program vas sam vodi do uspešne registracije.

Na e-račune se lahko prijavite tudi preko obrazca (OB20 Vloga za izdajo e-računa za komunalne storitve), ki ga najdete na naši spletni strani www.okp.si in nam ga posredujete na naslov: OKP Rogaška Slatina, d.o.o., Celjska cesta 12, 3250 Rogaška Slatina ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

S prijavo na e-račun, boste prejeli E-račun, izdan v obliki elektronsko podpisanih datotek XML (namen: nadaljnja računalniška obdelava)  in PDF (namen: vpogled in za izpis) in ne boste več prejemali računov v papirni obliki, v kolikor ste se prijavili preko spletne banke. V primeru prijave preko aplikacije Komunala.Info, si lahko sami izberete, katero možnost želite- ali prejem e-računa samo v elektronsko bančništvo ali v elektronsko bančništvo in po elektronski pošti ali samo po elektronski pošti. Pozivamo vas, da se tudi preko Komunale.Info odločite, da se odpoveste tiskanim računom in obkljukate izjavo »ne želim več prejemati tiskane različice računa« in tako prispevate k varovanju okolja. Elektronski račun lahko preko spletne banke poravnate hitro in udobno z enim klikom – brez prepisovanja številk in referenc.

E-račune lahko prejemate na elektronski naslov (e-pošta), v spletno banko ali na elektronski naslov (e-pošta) in v spletno banko.

Vsi uporabniki, ki se bodo prijavili na prejemanje elektronskih računov preko spletne banke do zadnjega v mesecu, bodo račune, izdane v prihodnjem mesecu, prejeli že elektronsko (npr. vse prijave do 31.10.2022 na elektronske račune, prejmejo račune, izdane od novembra naprej, elektronsko).

V kolikor se odločite, da elektronskih računov ne želite več prejemati, se odjavite preko vaše spletne banke ali preko portala Komunala.Info.

  

KOMUNALA.INFO

Vabljeni k uporabi Komunala.Info. Aplikacija je preprosta za uporabo, uporabnikom pa omogoča preglede izdanih računov, stanja obveznosti in plačil, zgodovine odčitkov merilnikov, omogoča javljanje stanja vodomera, prijavo na e-račun in še in še. Do nje dostopate preko e-naslova: www.komunala.info/kominfo-ui/vstopna. Z drsnikom izberite podjetje OKP Rogaška Slatina d.o.o. in potrdite z gumbom preusmeri. Vpišete uporabniško ime, geslo ter kliknete Prijava.

Kako se na portal Komunala.Info prijavite prvič?

Pri prvi prijavi določite svoje uporabniško ime in ga vpišete v prazno polje, izpolnite polje s podatki ime in priimek/naziv. V polji »šifra stranke« in »odjemno mesto« prepišite podatke z računa OKP Rogaška Slatina, d.o.o. (zgoraj desno na računu). Izberite si geslo, geslo potrdite tudi v polju »ponovi geslo«. Obvezen podatek pri prvi prijavi je tudi naslov »e-pošte« in kljukica pri »strinjam se s pogoji uporabe«. Na prej navedeni naslov boste prejeli obvestilo o odprtju uporabniškega računa. Uporabniški račun boste aktivirali s klikom na potrditev v sporočilu. Pred aktiviranjem uporabniškega računa njegova uporaba ni možna.

Kako se prijavite na portal, ko uporabniško ime že imate?

V označena polja vpišite svoje uporabniško ime in geslo ter pritisnite gumb prijava.

V kolikor pri uporabi komunale.info naletite na težave ali potrebujete pomoč, nas lahko pisno obvestite na naš e- naslov in bomo zadevo v najkrajšem možnem času rešili.

 

 

ZAŠČITA VODOMEROV PRED ZMRZALJO

Prihajajo mrzli zimski meseci, ko se temperatura zraka spusti pod ledišče in tam vztraja večino dneva, zato se lahko zgodi, da se zaradi zmrzali pokvari (poči) vodomer v vodomernem jašku. Pomembno je, da uporabniki pravočasno poskrbite za ustrezno toplotno zaščito in občasen pretok vode. Ker so vodomeri v lasti lastnikov objektov, morajo lastniki ali uporabniki sami poskrbeti za preventivno zaščito vgrajenih vodomerov oziroma vodomernih jaškov. Zlasti bodite pozorni na merilna mesta in vodovodno napeljavo, ki je izvedena v zidnih nišah na fasadah ali na mestih v objektih, ki niso (dovolj) ogrevani (hodniki oziroma veže, garaže, kleti, stopnišča …). Navajamo nekaj koristnih napotkov, kako lahko sami preventivno zaščitite vgrajene vodomere.

 

Pet nasvetov, kako zaščititi vodomer in inštalacije pred zmrzaljo:

 1. vodomerni jašek naj bo dovolj globok;
 2. izolirajte pokrov in notranjost jaška;
 3. z izolacijskimi materiali (penasta guma, gradbena izolacijska folija, stiropor) dodajte toplotno zaščito nad vodomer;
 4. preprečite kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oziroma okrog inštalacij;
 5. ob pojavu zmrzali zagotovite kroženje vode po inštalaciji (kubični meter vode stane manj kot popravilo vodovodne inštalacije);
 6. v primeru, da v zimskih mesecih vodo zaprete, je potrebno po zaprtju ventila vodo obvezno spustiti iz vodovodnih cevi, vodomer pa je potrebno tudi v tem primeru dodatno toplotno zaščititi.

 

Vsem uporabnikom svetujemo, da preventivno:

 1. preverite objekte, v katerih nimate stalnega prebivališča in so v njih vodovodne inštalacije (npr. počitniške hišice);
 2. preverite gradbišča in novogradnje, kjer dvorišča niso zaključena (če jašek ni zasut, lahko zmrzne s strani);
 3. redno preverjajte stanje svojega vodomera;
 4. pregledujte okolje, v katerem je vgrajen vodomer;
 5. preverjate tudi ostalo napeljavo do pomožnih objektov in vrtnih pip.

 

Zmrzal poškoduje tudi veliko napeljav do zunanjih vrtnih pip in pomožnih objektov (lope, garaže, gospodarska poslopja, hlevi). Pred začetkom zime uporabniki običajno zaprejo dovode do teh objektov, vendar če te napeljave pred zimo niso ustrezno zaščitene (ustrezna toplotna zaščita in/ali temeljito izpraznjenje vode iz napeljave), jih zmrzal lahko poškoduje. V pomladanskem času, ko lastniki ponovno začnejo uporabljati napeljavo, sprva niti ne opazijo, da voda zaradi poškodbe nekontrolirano izteka. Če stanje ostane dalj časa neopaženo (na primer do naslednjega letnega popisa vodomernega števca), potem je visok račun za porabljeno vodo neizbežen. Vsak lastnik oziroma uporabnik je za porabljeno vodo, čeprav je nastala zaradi okvare, odgovoren sam.

OKP Rogaška Slatina d.o.o.  kot upravljavec  vodovodnega sistema ne prevzema odgovornosti  za  tovrstne poškodbe vodomerov, saj so le-ti v lasti uporabnikov. Vse stroške, ki nastanejo pri zamenjavi vodomerov zaradi neustreznega ravnanja oziroma zmrzali vodomera, krijejo uporabniki.

Uporabniki ste na podlagi 50. člena Odloka o oskrbi s pitno vodo dolžni upravljavca obveščati o vseh okvarah na priključku ali na vodomeru.
Obvestila o okvarah na vodovodnem omrežju lahko sporočate na telefonsko številko: 03-81-21-407 vsak dan med 07.00 in 15.00 uro, v sredo do 16.00 ure, v petek pa do 14.00 ure.

V času izven delovnega časa so dežurne številke za prijavo okvar na vodovodnem omrežju za področja občin:

Rogaška Slatina, Rogatec, Poljčane, KS Laporje: 031 532 094

Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje: 031 362 539

 

Pri tem bi vas opozorili tudi na to, da je v skladu z Odlokom o oskrbi s pitno vodo za vse notranje instalacije za glavnim vodomerom, vključno z jaškom ali nišo za vodomer, odgovoren uporabnik.

Poškodovani vodomer lahko zamenja izključno upravljavec vodovodnega sistema. Lastniki oz. uporabniki NE SMEJO sami izvesti demontaže vgrajenega vodomera.

V primeru zamrznitve je uporabnik dolžan plačati zamenjavo vodomera, če pa zaradi zamrznitve pride še do iztekanja vode, pa tudi vso porabo vode.

 

KORISTNE INFORMACIJE

 • Bio odpad se v zimskih mesecih, natančneje od 14.11.2022 do 10.03.2023 pobira na vsakih štirinajst dni.