Kontakt
Zbirni center Tuncovec: (03) 5 815 135

Skladišče materiala: (03) 5 815 159


Delovni čas
Zbirni center Tuncovec
ponedeljek - petek 8 - 16
sobota 8 - 13
 
Zbirni center Bistrica ob Sotli
PRVA IN TRETJA
SOBOTA V MESECU 9 - 13
 
Zbirni center kozje
sreda 12 - 16
sobota 9 - 13
 
Zbirni center Šmarje pri jelšah
sreda 12 - 16
sobota 9 - 13
 
Zbirni center Pristava pri Mestinju
sreda 12 - 16
sobota 9 - 13
 
Zbirni center Rogatec
petek 12 - 16
 
Skladišče materiala
ponedeljek - petek 8 - 14


 

 

Izstopi iz začaranega kroga potrošništva!

December je. Čas nakupovanja in obdarovanja, čas, ko vsi mrzlično iščemo tisto nekaj, s čimer bi lahko obdarili svoje najbližje. S tem pa nemalokrat tudi čas, poln stresa, raztresenosti in slabe volje. Dandanes je nakupovanje lahko zelo stresno, predvsem zaradi tega, ker praviloma večjih potreb po nekakšnih materialnih dobrinah ni. Najbolj smiselno se nam tako zdi najdražje obdariti s kakšno malenkostjo, a tega zaradi družbenih pričakovanj, da moramo ob praznikih podariti nekaj velikega, ne naredimo. Veliko ljudi se v tem času tako tudi zadolži, saj svojim najbližjim tako kupujejo finančno zahtevna (večkrat brezosebna in nepotrebna) darila, ki naj bi izkazovala njihovo naklonjenost in ljubezen.

Vendar, da nekomu podarimo odlično darilo, ki ga bo res cenil, ne pomeni, da moramo zapraviti ogromne količine denarja. Najboljše darilo, ki ga lahko podarimo našim najbližjim, je namreč tisto, ki ga ni mogoče kupiti z denarjem - naš čas.  

Zakaj torej ne bi letos obdarovali drugače? »Podarimo sebe«. Podarimo svoj čas, energijo, nasmeh… Izstopimo iz začaranega kroga »brezglavega« potrošništva in izberimo obdarovanje, s katerim ne obremenimo okolja, se izognemo nakupovalni mrzlici, hkrati pa obdarovanca domiselno presenetimo. RECIMO NE dragim brezosebnim in nepotrebnim darilom, ki vse preveč nadomeščajo pristne medosebne odnose in delujejo kot nekakšna obveza do ljubljenih. Takšna izkazana pozornost namreč nadomešča dragoceni čas, ki postaja kapital »per se« in krha sam medosebni odnos s tem ko postajajo neosebne vrednote z distanco, dominanten element razmerij v družbi.

Vi in vaša aktivna prisotnost ste za vaše najdražje zagotovo najbolj vredno in najlepše darilo. To je namreč darilo, ki terja vaš dragocen čas in darilo, ki gradi na odnosu s tistim, ki ga obdarujete. Pomembno je, da pri tem ne gre samo za fizično prisotnost, temveč za intenzivno in aktivno preživljanje časa z najdražjimi. Ideje za nematerialno obdarovanje lahko črpate iz poznavanja osebe, ki jo obdarujete. Odvisno od tega, kar je obdarovancu všeč, kakšni so njeni interesi, zanimanja… lahko za darilo izberete izlet v naravo, obisk kulturnega dogodka, ogled mesta, avanture v javni ali bolj intimni sferi, ljubiteljsko in razno kreativno ustvarjanje,… Ponudite lahko svoje talente, najbližjim pripravite kosilo, organizirate večer družabnih iger, ponudite pomoč pri domačih opravilih,… Za najmlajše lahko pripravimo kakšno njim ljubo aktivnost, igro, skupaj z njimi spečemo njihovo najljubšo sladico, jih peljemo v njihov najljubši igralni park,… Otroci imajo bujno domišljijo, neokrnjeno in brez predsodkov, zato se lahko še toliko bolj zabavajo pri igrah in raznih avanturah, ki jim jih pričaramo z našim časom.

Bodite letos izvirnejši in podarite darilo, ki bo vašim najdražjim (in tudi vam) resnično polepšalo praznične dni. Veliko boste storili tudi za čistejše okolje, saj ne boste po nepotrebnem kupovali izdelkov, ki hitro končajo kot odpadki.